6 Mayıs 2020 Çarşamba

Alamut - VLADIMIR BARTOL

Fedailerin Kalesi Alamut 

Beni, okurken, anlatırken ve hatta tavsiye bile ederken en çok heyecanlandıran kitaptır, Fedailerin Kalesi Alamut. Konusu, olay örgüsü, anlatış ve kurgu ustaca bir şekilde işlenmiş. Bir çok filme de ucundan da olsa konu olmuş Alamut Kalesi ve Hasan Sabbah, hiçbirinde de hakettiği yaklaşımı görmediği kanısındayım. Birçoğunda uyuşturucu muptelası, çete, paralı suikastçiler topluluğu veya büyücü katiller olarak tanımlanan bu yaklaşımlar, gerçeklikten çok uzaktır. 

Kitabın Konusu

Bahsettiğimiz yaklaşımlardan daha çok bence, bir başkaldırı ve bir isyandır Alamut Kalesi. Aynı zamanda bir isyancıdır Hasan Sabbah. Vladimir Bartol kalemiyle de canlı bir ruh kazanmış kitap. 
Kitap, kalesinde cennet bahçesi kurarak güvenilir ve yetenekli suikastçiler yetiştiren Hasan Sabbah'ın hikayesini anlatmaktadır. Büyük suikastlere imza atmışlardır bu yetenekli suikastçiler ve dönemin hakimi Selçuklu devlet yönetimine yönelik te suikastleriyle etkili olmuşlardır.  
Beklentilerinizi karşılayabilecek bir kip olduğuna inandığımdan daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. İyi okumalar dilerim. 
Pdf dosyası icin: 

Fedailerin Kalesi Alamut

Katkılarından dolayı Linda Dijital e teşekkür ederiz.

3 Mayıs 2020 Pazar

Prens - Niccolo Machiavelli

Prens - Niccolo Machiavelli

Prens - Niccolo Machiavelli eseri, yüzyıllardan beri ve günümüze değin otorite sahibi iktidara yol haritası olmuş bir öğüt niteliğindedir. Konuya geçmeden evvel Niccolo Machievelli kimdir? sorusuna yanıt verelim.

Niccolo Machiavelli Kİmdir?

Niccolo Machiavelli siyaset bilimci, yazar ve devlet adamı kimliğiyle Floransa'da avukat bir baba ve kültürlü bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Erken yaşlarda matematik ve Latince dersleri alarak Latince'de kendini geliştirdi.
İtalya devlet kurumlarında önemli görevlerde bulunan Niccolo Machiavelli, kimi dönemlerde ve özellikle Fransa ile diplomatik ilişkilerde bulundu. Ordu konusunda da uzmanlaşan Machiavelli, halk güçlerinden oluşan halk birliklerinin kurulmasını sağlayarak, bu yapının başına getirildi.
Medici  ailesine komplo kurmakla suçlanan Machiavelli,  işkenceler görerek tutuklandı. Tutukluluk sonrası özgürlükleri kısıtlandı. Bu kısıtlamalar sürecinde çoğu eserini kaleme aldı.Machiavelli Floransa'da bir hastalığa kapıldı ve 21 Haziran 1527'de yaşamını yitirdi. 

Pren Eseri ve Konusu

Eser 1513 yılında kaleme alınmış olsa da, 1932 yılında ancak Machiavelli'nin ölümünden sonra ilk basımı yapıldı. Prens kitabı önce Papa 10. Leo'nun kardeşi Giuliano de' Medici'ye yazılmıştır, fakat onun ölümünden sonra Lorenzo di Piero de' Medici'ye ithaf edildi.
Machiavelli, Prens eserini zorunlu sürgün döneminde yazdı. Yazarken özellikle eski düşünürler ve siyaset adamlarından ve yazdıklarından yararlandığını belirtir. Machiavelli, eserini tanımlarken aynen şöyle demiştir; "prensliklerin doğası nedir, Ne tür prenslikler vardır, nasıl ele geçirilirler, nasıl elde tutulurlar, nasıl yitirilirler, bunları işliyorum..." 
Kitapta ayrıca prenslikleri dört şekilde incelemiştir:
  • Mirasa dayalı prenslikler.
  • Karma prenslikler.
  • Yeni prenslikler.
  • Kilise prenslikleri
Bir prensin davranışları, ilişkilenmeleri, dostuyla ve düşmanıyla nasıl bir diyalog geliştermesi gerektiği yönünde öğütler işlenmiştir. Yine devlet otoritesi nasıl sağlanır sorularına da yanıt bulunmaya çalışmıştır Machiavelli. 
Farklı bir uzmanlık alanı Ordu olan Machiavelli, prensliklerde var olan ordu çeşitlerini ve o çeşitlerin ne gibi riskler taşıdığı konusunda da ayrıntılı değerlendirmelerde bulunup kendi ordu anlayışını da resmetmiştir. 
Keyifli ve ilginç bir okuma olacağına inanıyorum. İyi okumalar.

Eserin PDF'i için butonu tıklayın.
 Prens




2 Mayıs 2020 Cumartesi

Ahlakın Soykütüğü - Friedrich Nietzsche

Ahlakın Soykütüğü 

Orjinal adı, 'Zur Genealogie der Moral: Eine Streitschrift'' olan Ahlakın Soykütüğü yapıtı Alman filozof Friedrich Nietzsche'nin baş yapıtlarındandır. Ahlakın Soykütüğü eser,i 1887 yılında yazılmış ve aynı yıl içinde yayımlanmıştırAhlakın Soykütüğü eserinde Nietzsche; ceza,suç, adalet, hınç duygusu, vicdan gibi ahlaki kavramların tarihsel gelişimini inceler. Nietzsche, bu eserinde Yahudiliğin ve Hristiyanlığın Avrupa halklarının hayata bakış ve oluşturdukları önyargıları da ele alır. Ahlakın Soykütüğü kitabı Modern Avrupa'nın ahlak yapısını ine detaylarla ele almaktadır. Nietzshe'nin en sistematik kitaplarından biri olan bu kitap, yazarın olgunluk dönemi eserlerinden en önemli olanıdır diyebiliriz. 

Önsöz Üzerine

Nietzsche, Ahlakın Soykütüğü kitabının ön sözünde, tıpkı Zerdüşt'ün de 'iyi ve kötü' ye bakışımızın aslında bizim ahlakımızın soy kütüğünü yani temelini oluşturduğunu belirtmektedir.
Ahlak değerlerinin tekrardan ele alınıp değerlendirilip sorgulanması gerektiğini vurgulayan Nietzsche, okunması gereken bir yapıt oluşturmuştur. 
İyi okumalar dilerim.
PDF için Download tıklamanız yeterli.
Ahlakın Soykütüğü - Friedrich Nietzsche

1 Mayıs 2020 Cuma

Albert Camus - Yabancı

Yabancı Romanı

Tanınmış varoluşçulardan Albert Camus''un Yabancı romanı alışılagelmişin dışında bir kişiliğin hayatını anlatmaktadır. Romanın kahramanı Meursault, toplumda var olan kalıpların dışında bir kişiliğe sahip. Ölüm fikrini bile günlük yaşamın bir parçası gibiymiş algılayan kahramanımızın başından geçenleri anlatmaktadır.

Romanın Konusu

Yabancı romanı, kahramanımız Meursault'un annesinin cenazesine katılmak için gittiği cenaze töreninde başlamaktadır. Hayatta çoğu şeyi, ölümü bile sorgulama ihtiyacı duymayan, bunu yaşamın bir ritüeli gibi gören Meursault, cenaze töreninde beklenen tepkileri vermemekte, gerçekleşmek ile yükümlü bir iş gibi bakıp ona göre davranmaktadır. Bu özelliğ ilk kez cenazede ortaya çıkmıştır ve dikkatleri de üzerine çekmiştir.
Meursault, bir cinayet sonrası cinayetten tutuklanır ve soruşturma süreci başlar. İdaaname Meursault'un cani bir katil olduğu yönündedir. Soruşturma sürecinde, yaşam anlayışından dolayı ilişkileri, dostlukları, yaşadıkları karşısına çıkmaktadır.
Sıradan bir konu olmasına rağmen, Albert Camus ustalığı ve anlatımıyla hayli bir ilginçleşiyor. İç dünya ile bunun yansımasını canlı bir şekilde anlatılıyor. Okurken keyif alacağınız bir yapıt. Bİr de unutamayacağınız 'kaybolan köpek' var romanda. 



Pdf için:


 Albert Camus - yabancı

28 Nisan 2020 Salı

Ademden Önce - Jack LONDON

Ademden Önce - Jack London

Ademden Önce - Jack London kitabı, size Primatmışsınız hissi verecek bir kitap. Usta yazar Jack London  bir Primat postu giyerek çıkıyor karşımıza. Kelimelerin ustaca dizilişi ve konunun hayli ilginç ve bir o kadar iç ısıtıcı olması, kitaba daha çok yaklaştırıyor okuyucuyu.

                                                     Ademden Önce Eserinin Konusu Konusu

Usta yazar Jack London kaleminden dökülen Ademden Önce eserinin konusu, tarih öncesi çağlarda yaşayan primatlar arası yaşam mücadelesini anlatmaktadır. Darwinci bir bakışla kaleme alınan roman, bir genç insanın rüyasını ve bir anlamda bilinçaltının yansımasını işler. Rüyasında 'Büyük Diş' olduğunu görür ve başından geçen bir çok deneyimi aktarır. Bir de insanımsı başka primatlar da vardır. Hatta bir tanesi 'Büyük Diş' in eşi olur. Yani primatlar arası aşk ta var eserde. 
Soluk soluğa okunacak bir çalışma. Kimi zaman ağaçtan ağaca zıplayacak, kimi zaman büyük yırtıcılara yem olmamak için yüksekler var gücüyle tırmanacak ve kimi zaman da bir dere kenarında dinlenirken eşlik edeceksiniz. 



Eseri PDF olarak indirmek için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.
 Âdem'den Önce



27 Nisan 2020 Pazartesi

Afrikalı Leo

Afrikalı Leo Eseri

Afrikalı Leo Eseri, İslami ve İsevi dünya araındaki etkileşim ve bir anlamda benzeşmeyi ortaya koymaktadır. Eser bir anı defteri niteliğinde yaşam öyküsü tadındadır. Afrikalı Leo yani Hassan el-Wazzen'in hayatını oluşturan dört aşama ve mekanı anlatmaktadır; Grenada, Fes, Cairo ve Roma

Kitabın Konusu

Afrikalı Leo bir gezgindir ve gezilerini not etmektedir. Kitabın temelini bu notlar oluşturmaktadır. Gerisi Maalouf ve yaratıcı zekası ile şekilleniyor. Dönemin dünya devlet liderlerine atıflarda bulunmuştur kitapta. Bu liderlerden bir kaçı; iki Osmanlı Sultanı, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni sultan Süleyman, Granada kralı Boabdil, İspanya kralı Ferdinant ve Fransa kralı Francis.
Amin Maalouf'un bu harika eserini mutlaka okumalısınız.













Kitabın Pdf'si için;
 

Dijital Pazarlama Uzmanlığı

  Dijital Pazarlama Uzmanlığı Nedir? Dijital pazarlama uzmanlığı nedir? sorusu son zamanlarda sıkça karşılaştığımız sorular arasında. Doğru...